Procés participatiu del nou espai juvenil
#ObrimElConvent Obrim el Convent als joves!
Process phases
-
12019-11-01 - 2020-01-17
Introduction
Durant aquesta fase, l'equip dinamitzador del procés participatiu pel nou equipament juvenil realitzarà un seguit de tasques prèvies, i necessàries, pel funcionament del nou espai.
Aquestes tasques es concreten en la creació d'una comissió tècnica, en l'àmbit institucional, per vetllar per la coordinació entre les diferents àrees municipals implicades i el procés participatiu. Aquest òrgan farà el seguiment intern de tot el procés participatiu. Setmanalment, la comissió es reuneix cada dijous per fer un seguiment de com evoluciona el procés i informar de les novetats.
La recerca i trasllat d'un nou local pel Centre de Distribució d'Aliments, el qual està ocupant el que serà el nou espai juvenil.
La constitució i presentació d'un Grup Motor, representada pels diferents col·lectius/entitats juvenils locals, per dur a terme un seguiment del procés de forma conjunta amb el jovent.
-
22020-01-18 - 2020-03-31
DINAMITZACIÓ I DELIBERACIÓ DE PROPOSTES
Durant aquesta fase l'equip dinamitzador del procés participatiu prepararà un seguit de tallers per definir, juntament amb el jovent, com serà l'espai juvenil.
Aquest procés es centrarà a reflexionar com es vol que sigui l'espai físicament (quins mobles i equipaments es sol·liciten), el model de gestió pel qual s'ha de regir l'equipament (reflexió sobre els diferents models de gestió existents), una aproximació sobre el projecte que es vol dur a terme al local i, la formulació i concreció d'un reglament.
D'aquests tallers, es recolliran les necessitats i demandes dels joves, s'analitzaran les propostes per veure la seva viabilitat i es formalitzaran en un pla d'usos del nou equipament.
Els resultats obtinguts es mostraran prèviament al grup motor i es farà una reunió d'avaluació final sobre el funcionament de tot el procés participatiu.
La proposta de tallers que es desenvoluparan durant el procés participatiu és la seguent:
TALLER SOBRE L’ESPAI FÍSIC
Objectiu: Definir com serà l’espai físicament – obtenir una imatge de les percepcions dels participants sobre l’espai juvenil
Metodologia: plànol d’idees o plànol col·lectiu
Proposta: Es crearan diversos grups entre els participants. Cada grup disposarà d’un plànol sobre el nou espai juvenil. En aquesta activitat es tracta de representar sobre el plànol tots aquells equipaments que als joves els hi agradaria disposar en l’espai. Una vegada fet, es repartiran unes fitxes on s’haurà de raonar el perquè de cada objecte. Finalment, es demanarà que es prioritzin de més a menys les demandes. Es consensuarà un plànol entre tots els grups.
La finalitat és poder visualitzar i reflexionar quin ús li donarem a l’espai, ens permetrà veure com les aportacions dels joves s’ubiquen directament sobre el plànol.
TALLER SOBRE LA GESTIÓ DE L’EQUIPAMENT
Objectiu: Decidir com es gestionarà l’espai – consensuar les propostes de futur més desitjables per als joves.
Els possibles models de gestió es divideixen entre:
- Gestió municipal: directa (personal administració), externalitzada (d’una empresa o entitat)
- Gestió de joves: cogestió, autogestió
Metodologia: Taller de prospectiva o impacte de futur
Proposta: A l’inici del taller es farà una explicació dels diferents models de gestió que existeixen. Entre tots aquestes, els participants escolliran els dos models que més els hi agradin per la gestió de l’espai. Seguidament, es dividiran en grups. En aquesta activitat, el que es tracta és de reflexionar i argumentar sobre els punts forts i punts febles que ens podem trobar en cada model. També es demanarà que plantegin possibles actuacions per afrontar els punts dèbils. Finalment, cada grup presentarà els seus escenaris i entre tots s’escollirà quin model de gestió es voldrà pel nou espai juvenil.
TALLER SOBRE EL PROJECTE DEL LOCAL DE JOVES
Objectiu: definir quin projecte d’activitats es realitzaran a l’espai
Metodologia: Pluja d’idees o panells deliberatius
Proposta: el local juvenil ha d’estar vinculat a les polítiques del Pla Nacional de Joventut (PNJ). Des d’aquest pla es marquen uns reptes i objectius de treball i seguiment. Aquest eixos són: educació, ocupació, emancipació, vida saludable, participació, cultura i cohesió.
En aquesta activitat ens dividirem per grups per desenvolupar diverses propostes d'activitats de cada eix (reptes). Es crearan unes propostes concretes per a cada un dels eixos i es portaran a debat i consens plenari. L’objectiu és assolir un programa d’activitats consensuat per tothom.
TALLER SOBRE LA NORMATIVA INTERNA
Objectiu: definir quina serà la normativa per la qual s’haurà de regir l’espai juvenil
Metodologia: Grups de debat
Proposta: La idea és crear diferents grups de debat sobre el reglament de l’ús de l’equipament. Els participants es dividiran en grups i se’ls hi aportarà un llistat amb conceptes referint-se a la normativa. Es farà una reflexió conjunta i es decidiran quins es volen portar a debat.
La finalitat és que entre els grups debatin i acordin quins són els conceptes bàsics de normativa que ha de seguir l’espai juvenil.
Amb aquests tallers el que intentem és definir de forma conjunta i dinàmica amb els joves els aspectes que s'han de tenir en compte prèviament a l'obertura de l'espai. El diàleg, la reflexió i el consens que implica aquest procés entre els joves, posen en practica els valors de la participació de la ciutadania. És important fomentar aquest tipus de pràctiques en el municipi per assolir un sentiment de pertinença i inclusió a la comunitat, enfrontir el teixit associatiu juvenil i potenciar nous lideratges socials a la comunitat.
-
32020-04-01 - 2020-04-30
RESULTATS, DEVOLUCIÓ I AVALUACIÓ
Durant aquesta fase s'analitzaran tots els resultats del procés i es realitzarà una memòria de resultats, i s'executarà la proposta d'usos pel nou equipament.
Es prepararà una reunió per presentar els resultats dels tallers amb els participants del procés i joves del municipi.
I per últim, es presentaran els resultats i la proposta del procés participatiu a la Junta de Govern Local.